Olika sätt att värma upp huset

När du bygger ditt hus måste självklart ett sätt att värma upp huset ingå i bygget. Det finns många olika alternativ som du kan välja mellan när det kommer till att värma upp ett hus, här kommer en lista på olika sätt att värma upp ditt hus.

  • Bergvärme
  • Pellets
  • Elvärme
  • Solceller
  • Fjärrvärme
  • Luft och vattenvärmepump

Vilket sätt är bäst?

Det är svårt att avgöra vilket sätt som är bäst, det är olika faktorer som spelar in när man väljer vilken slags värme man ska ha, det som spelar roll är; var huset ligger, priset, hur stort hus man har och miljöpåverkan.

Alla olika alternativen är bra på sina sätt, exempelvis solceller är väldigt bra utifrån miljöperspektivet, det är även ett billigt alternativ som kräver lite underhåll, däremot är tekniken inte tillräckligt bra idag för att enbart använda solceller för att värma sitt hus.

Sedan finns det även alternativ som är betydligt effektivare på att värma upp huset men som innebär mer kostnader. Ett exempel på ett väldigt effektivt sätt att värma upp ett hus är med pellets. Det finns däremot nackdelar med det sättet också, det kostar mycket och kräver mycket jobb, du behöver även ett utrymme att förvara pelletsbrännare och pellets.

Alternativ som påverkas av var huset ligger är exempelvis fjärrvärme. När man använder sig att fjärrvärme kopplar man huset till ett fjärrvärmenät som sedan värmer huset, detta betyder att huset måste ligga inom ett rimligt avstånd till fjärrvärmenätet så att det är möjligt att koppla ihop de.

Sammanfattning

Det är inte alltid lätt att välja vilken typ av värme man ska ha då det inte finns ett klart svar på vilket alternativ som är bäst. Man får helt enkelt läsa på om de olika och välja vad man själv tycker passar bäst, man kan självklart också tänka på effektivitet, kostnad och miljöpåverkan.