Olika Entreprenad former

Det finns flera olika sätt att bygga hus, det ena är inte bättre än det andra. Vad man väljer beror helt enkelt på vad som personligen passar dina behov. Andra faktorer som spelar in är budget, krav och hur viktigt man tycker det är med frihet över detaljer.

Vilka sätt finns det?

Om man väljer att en entreprenad ska bygga ens hus brukar man säga att de finns tre olika typer av entreprenader den första är totalentreprenad. Totalentreprenad är den lättast typen och även den säkraste, man skriver ett kontrakt med ett företag som sedan ritar och bygger huset. Det som gör totalentreprenad säkert är att företaget som ska bygga huset har fullt ansvar för hela bygget, du behöver inte hålla koll på att saker byggs rätt eller att material är inköpt. Nackdelen med totalentreprenad är att det blir dyrare än de andra alternativen men det blir betydligt mindre arbete för dig som använder en totalentreprenad.

Det finns ett annat sätt att bygga hus som kalas för generalentreprenad, detta alternativ är ganska likt totalentreprenad men det finns en tydlig skillnad. Skillnaden mellan dessa är att vid en generalentreprenad anlitar du istället en arkitekt som ritar huset, sedan anlitar du en generalentreprenad som står för hela bygget av huset och ansvarar för hela bygget.

Till sist finns det även delad entreprenad, detta innebär att du skriver kontrakt med flera olika företag till olika delar av bygget, exempelvis hyr du in ett företag som fixar tomten och ett som fixar bygget av altan. Fördelen med detta alternativet är att det kan bli billigare, däremot är det du själv som bär allt ansvar och ifall något skulle gå fel måste du ta reda på vem som orsakat felet.

Sammanfattning

Ska man bygga hus finns det flera sätt att göra det på, vad man väljer beror på ens egna behov och andra faktorer, det viktiga är att man tänker igenom hur mycket tid man vill investera i projektet. Har man inte mycket tid och erfarenhet kan det vara lättare att välja ett säkrare alternativ som kostar lite mer. Vill man däremot spara pengar och känner att man har tiden att driva ett projekt samtidigt som man kan spara på slutpriset av projektet kan det vara värt att välja ett annat alternativ!