Fem tips när du ska bygga hus

Att bygga hus kan kännas som en evig process med avtal och kostnader, därför har vi konstruerat en lista på fem tips som kan lätta på huvudvärken och göra din resa till drömhuset en aning lättare.

1. Gör en budget

Vad får huset kosta? Vad har du råd med? Att ställa sig dessa frågor och lägga tid på en bra budget kan underlätta mycket i bygget, det ger dig en bild över vad som behöver prioriteras och på vilka områden du kan drömma lite extra. En bra budget kan även göra att det känns tryggare när man vet vilka kostnader man kan förvänta sig och inte får massa överraskande räkningar att betala.

2. Lista dina behov

Att göra en lista på sina behov i bygget kan båda underlätta planeringen men även budgeten, det är viktigt att man har en någorlunda uppfattning om vad man vill ha i huset och hur man vill att det ska se ut, alla ens önskningar kanske inte går i uppfyllelse men förhoppningsvis många av de.

3. Gör en tidsplan

Att göra en tidsplan är ännu en trygghet som kan underlätta bygget, att veta när saker och ting ska vara klara och att ha ett schema att följa förhindrar att man fördelar tiden på fel sätt och gör istället att man jobbar på ett effektivt sätt. Det kan även vara skönt att kunna använda tidsplanen som en checklista på vägen till drömhuset

4. Rätt hus på rätt tomt

Du har skaffat en perfekt tomt för ditt husbygge, men kan man verkligen bygga vilket hus som helst just där? Saker som kan vara bra att kolla upp är kostnader för att gå tomten byggklar, vad som får byggas på tomten, sedan måste du även kolla så att huset passar in i stadsplanen. En annan viktig sak att tänka på är läget på huset, vill du ha kvällssol eller njuta av en solig morgon?

5. Läs på

Gör research! Precis som du gör just nu. Kolla runt på nätet, fråga vänner och familj med erfarenhet, det finns alltid något nytt att lära sig och kanske vissa viktiga saker att veta innan man kliver på ett husbygge.