Färdigt hus eller lösvirke?

Ska du bygga hus men är inte riktigt säker på hur du ska gå till väga med det? Ska du välja hustillverkare eller bli byggherre själv och välja lösvirke, här kanske du får svar på några av dina frågor angående vad just du ska välja!

Färdigt hus av hustillverkare

Det finns flera olika sätt att bygga sitt hus när man får hjälp av en hustillverkare, man kan välja ett kataloghus och göra tillval eller inte ändra något alls, du kan även komma med ritningar till en hustillverkare och se om de har möjlighet att bygga ett hus utefter dina ritningar.

Det kan vara mindre flexibelt att få huset byggt av hustillverkare då man inte alltid kan få det man vill ha och inte göra sina egna unika lösningar, det kan även bli svårare att spara in på material då det inte är du själv som köper in material osv, utan allt går igenom firman du signerat ett kontrakt med.

Däremot kan det kännas säkrare med en hustillverkare då kvaliteten oftast blir jämn och det är väldigt tydligt vad du får, det är även det enklare valet om du inte vill styra allt själv.

Bygga hus med lösvirke

Att bygga ett hus med lösvirke innebär att huset byggs på din tomt och du själv blir byggledaren för projektet, detta innebär såklart att du själv får större ansvar och det gäller att man är insatt i detaljerna kring bygget eller att man har en person som hjälper en med detta.

Det som är bra med ett hus av lösvirke är att du själv får bestämma alla detaljer och få fram ritningarna på huset, detta innebär självklart mer arbete då du måste ta fram exakt allt till huset själv. Ett hus av lösvirke kan innebära en mindre budget då du själv väljer vad pengarna ska läggas på och du kan prioritera.

Det kan även innebära vissa risker i att bygga ett hus med lösvirke då det är större risk för fuktskador i och med att huset byggs utomhus på din tomt.